Open Hartbeweging

OH-groepje Oost-West

Datum: 
zondag, 10 december, 2023 - 14:30 t/m 17:30

Duiding

Het begrip 'Open Hart' is een rijk begrip dat vraagt om verder ontdekt te worden. Maar deze betekenis is meteen duidelijk: Jezus' Open Hart roept ons op om niet weg te kijken van wie in nood is.
We nodigen jullie graag uit om met onze groep deel te nemen aan een sociale actie:  
December is de maand waarin Amnesty International jaarlijks hun schrijfmarathon houden.

Praktisch

We organiseren deze schrijfactie voor onze groep, maar ook vrienden en kennissen die geïnteresseerd zijn kunnen aansluiten. Er is ook een plaatselijke bekendmaking via de Wereldwinkel van Zulte en ook op de website van Amnesty staat ons initiatief vermeld. 

Wat houdt zo'n schrijfmarathon in? Op de website van Amnesty International lezen we het volgende: 

"Wereldwijd worden mensen onterecht vervolgd, geïntimideerd of gevangengezet". Vaak gebeurt dat omdat ze opkwamen voor hun rechten of voor die van iemand anders. Tijdens de Schrijfmarathon willen we dit onrecht stoppen.  

Daarom schrijven mensen wereldwijd elk jaar in december miljoenen brieven voor 10 personen of groepen uit 10 verschillende landen voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Omdat we weten dat die extra aandacht kan helpen om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

We schrijven brieven aan machthebbers om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. 

Concreet: Van ieder van die 10 mensen zijn er fiches aanwezig met de beschrijving van het onrecht waaronder ze te lijden hebben. De brieven kan je zelf formuleren, maar omdat het belangrijk is dat het in een taal geformuleerd wordt die men ter plaatse kan verstaan, zijn er voorbeeldbrieven (met vertaling) die je, als je dat verkiest, letterlijk kan overschrijven op een A4-blad en ondertekenen. 
We kunnen ook solidariteitskaartjes schrijven aan de personen of groepen zelf om hen een hart onder de riem te steken. 

Alle geschreven brieven en kaartjes worden daarna samen opgestuurd naar het hoofdkantoor van Amnesty International België in Brussel. 

Door de massale stroom van brieven en kaartjes uit de hele wereld zorgen we samen voor verandering. Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie. Dat zet autoriteiten aan tot verandering en geeft de mensen voor wie we actievoeren de moed die ze nodig hebben.

Hier lees je meer over de resultaten die dit kan teweeg brengen: https://www.amnesty-international.be/resultaten-schrijfmarathon.

Plaats:

 

Zaal Knipperlicht
Gaston Martensplein 5
9870 te Zulte

Auteur: 
Paul