Open Hartbeweging

1e weekend leesgroep : "De onverschilligheid voorbij"

 

Twee jaar geleden startten we de leesgroep met het boek ‘De onverschilligheid voorbij’. Maar na het eerste weekend kwam de lockdown en meteen ook een abrupt einde van de leesgroep. Op vraag van verschillende deelnemers zouden we dit jaar met hetzelfde boek aan de slag gaan. Dezelfde mensen betrekken als twee jaar geleden bleek moeilijker dan gedacht omwille van gezondheidsredenen, verhuis, andere engagementen,…

Uiteindelijk kwamen we zaterdag 12 maart samen met 6 mensen: een mini-groepje in vergelijking met anders. Elk kreeg de tijd om uit te spreken, om dicht bij zichzelf te komen, om de eerste drie geestelijke werken van barmhartigheid op het eigen leven te leggen: onwetenden onderrichten, twijfelenden goede raad geven en bedroefden troosten. Maar wie is onwetend, twijfelend, bedroefd, onderrichtend, troostend, adviserend?

Het deed zo’n deugd om weer te kunnen praten, om weer te kunnen delen met anderen. Wat was dit lang geleden! In een mum van tijd voelden we ons verbonden met elkaar. Niettegenstaande elk in een andere situatie leeft, zijn er zoveel raakpunten, zoveel gelijklopende pijnpunten, zo’n hunker naar vrede met zichzelf en anderen, naar liefde voor zichzelf en anderen, naar hoop en geloof.

De leesgroep is zo’n mooi geschenk! Gewoon zalig…

nick