Open Hartbeweging

18-19 juni 2022 : 3e weekend leesgroep

Wie ons beledigen, van harte vergeven
en

Peilen uit de Goddelijke ziel van de barmhartigheid

Uit het boek: De onverschilligheid voorbij, van Mieke Kerckhof, Roger Burggraeve en Ilse Van Halst

Door, of dankzij Covid, werd het 3de WE, uitzonderlijk gehouden binnen de privé sfeer. En zo konden wij genieten van de tuin en de woning van Nick en Luc. Dit bracht bij ons de verbondenheid en de zo nodige openheid om gedurende dit laatste WE drie moeilijke onderwerpen als vergeven en barmhartigheid te bespreken; om dan ‘au fond’ de drie WE’s af te sluiten met het peilen uit/naar de Goddelijke ziel van barmhartigheid. Het bracht nieuwe inzichten bij een veranderend Godsbeeld: de Vader alsook de Moeder met het beeld van de baarmoeder, die de nodige ruimte biedt aan de nieuwe vrucht om te groeien tot een zelfstandig mens.

Maar eerst wil ik even terug in de tijd.

Een eerste kennismaking met de Open Hart Beweging en Germaan gebeurde op een Senioren WE met als leidraad het boek van Hein Stufkens, ‘De Grondwet voor Geluk’, over de 7 fysische werken van barmhartigheid. Later had ik de kans om in te schrijven voor een leesgroep met als onderwerp bovengenoemd boek dat daarentegen de geestelijke werken van barmhartigheid zou bespreken. Totaal nieuw.

De eerste twee WE’s vonden plaats in Ranst- Hof Zevenbergen. Wat een mooie locatie, wat een aangename groep, wat een boek. Dit boek lezen werd hard werken. Dit boek bespreken werd intensief samen werken en naar mekaar toe groeien.

Het eerste WE behandelen wij vanuit onze ervaring de onderwerpen: de ander onderrichten, de twijfelenden goede raad geven en de bedroefden troosten. De relatie ‘ik en jij’, niet vanuit het denkende hoofd maar vanuit een ‘denkend’ hart beleven in verbondenheid. Met de vraag ‘wie ben ik’ in de ogen van de ander, de Ander,  ga ik naar huis.

Het tweede WE, elk als zondaar en relationeel verbonden met de ander, bespreken wij: zondaars vermanen en lastige mensen verduldig verdragen. Wie ben ik als zondaar op wie de Heer zijn blik heeft laten vallen?  Wie durf ik te vermanen? Hoe doe ik dat? Waar haal ik de kracht om de ander te verdragen?

Het door Covid geplaagde en fysisch uitgesteld eerste WE werd dus nu in een meer private sfeer beleefd en dat was naar ieders tevredenheid geweldig.  Er restte zelfs voldoende energie om de oh zo moeilijke vraag ‘en wat wordt het vervolg’ te bespreken; uiteindelijk kijken wij allen naar een boekbespreking met als gids ‘Madeleine Delbrèl’.  Locatie en vermoedelijke data worden uitgewisseld. Ik kijk al uit naar de concrete invulling.

Sam