Open Hartbeweging

Wandeldriedaagse naar de abdij van Orval

Datum: 
vrijdag, 1 mei, 2020 (Hele dag) t/m zondag, 3 mei, 2020 (Hele dag)

Omkadering

Na de succesvolle wandelvierdaagse tussen Kerst 2019 en Nieuwjaar 2020 organiseert de Open Hartbeweging opnieuw een wandelmeerdaagse langs GR-paden die de 3 Waalse trappistenabdijen verbindt.

Nu trekken we naar de provincie Luxemburg waar pal aan de grens met Frankrijk de abdij van het beroemde Orvalbier ligt. We voorzien twee korte stapdagen en één langere stapdag. Overnachten doen we in de “chalet” in de Trappistenabij van Orval waar we zelf  koken. We genieten niet alleen van de natuur maar ook van elkaar. Onderweg zullen we af en toe halt houden om uit een boek te lezen. Alles gebeurt in open en hartelijke sfeer. Het wordt dus weer een zinvolle tocht…

Orval, de abdij, de kaas, het bier.

De Trappistenabdij Notre-Dame d'Orval vestigde zich in 1132 in de Gaumestreek. Het klooster is bekend om zijn geschiedenis en geestelijk leven, maar ook om zijn trappistenbier en typische trappistenkaas.
Aan de abdij van Orval is de legende verbonden van gravin Mathilde van Toscane. Deze zou omstreeks 1076 gerust hebben bij de bron in het dal. Terwijl zij met haar handen door het water gleed, verloor ze haar ring (niet trouwring!), en ze smeekte en bad tot God om hulp. Na haar gebeden keerde ze terug naar de bron. Een forel kwam boven met haar ring in de bek. Daarop riep zij uit: "Dit is werkelijk een gouden dal!" (Latijn: aurea vallis, vandaar Orval). Uit dankbaarheid besloot ze op deze gezegende plaats een klooster te stichten. De bron heet tegenwoordig de Mathildebron. De plaatselijke traditie wil dat elk jong meisje dat een geldstuk in de bron werpt binnen het jaar zal trouwen. Ondanks dat het geen trouwring betrof die ze in de bron verloor. De forel met de ring in de bek staat afgebeeld op het etiket van de flesjes, de glazen en reclamepanelen van het Orval-Trappistenbier.

We zullen zeker de kans grijpen om de “groene” Orval, dat niet in de handel wordt verkocht, eens te proeven…
Logeren doen we in de “chalet” in de Trappistenabij van Orval waar we zelf  koken. Deze accommodatie is eenvoudig maar degelijk. Overnachtingen zijn in de prijs inbegrepen. Na ons verblijf laten we het pand achter zoals we hebben het gekregen.

De tocht

We stappen op het Grote Routepad (GR-pad) van de trappistenabdijen van Wallonië, dwz dat we in lijn wandelen en niet in een lus. Dat geeft een heel ander  wandelgevoel. We kunnen dit doen door een wagen aan het begin en het einde van de wandeling te plaatsen. Je kan steeds kiezen tussen 2 afstanden: rond de 10 en 20 km. Het is een groepstocht waarbij iedereen op zijn eigen tempo stapt. Tijdens de tocht zullen we af en toe eens stoppen voor het lezen uit een boek. We wandelen op GR-paden. Goede hoge en stevige stapschoenen zijn dus een must. We laten ons ook niet tegenhouden door het weer. 

Vervoer

Iedereen komt op eigen kracht naar de afspraakplaats. Wie geen vervoer heeft, kan met het openbaar vervoer komen of met anderen die een vrije plaats hebben. Wie meerijdt deelt in de kosten. Wie met de trein komt kan afgehaald worden aan het station als dit goed op voorhand wordt afgesproken.

Inschrijven

Je bent ingeschreven door de overschrijving van 20 euro op de Open Hartrekening (BE93 7340 2416 8567) voor 1 april 2020 aub.
In de inschrijving zijn de 2 overnachtingen. De kosten van de 2 avondmalen, de 2 ontbijten en de 2 lunchpakketten worden ter plaatse gedeeld en betaald.

Gelieve na betaling van het inschrijvingsgeld volgende gegevens door te geven via het contactformulier :

  • Je volledig (fysisch) adres en telefoonnummer waarop je te bereiken bent;
  • je e-mailadres (handig voor snelle elektronsiche communicatie);
  • Of je vrije plaatsen in je wagen hebt, als je met de wagen komt;
  • Of je een maaltijd wilt bereiden voor de groep en/of aankopen wil doen.

Een week voor vertrek krijg je nog een brief met alle praktische info.

Folder

Alle info vind je nog eens samengebundeld in een handige af te drukken folder.

Verdere info

Via het contactformulier

Volgende tocht

Van 27-30 december 2020 naar de abdij van Chimay.
We overnachten in de abdij.

Locatie

Auteur: 
Paul