Open Hartbeweging

Stappen op de “camino” naar Antwerpen

Datum: 
zaterdag, 3 juli, 2021 - 09:30 t/m 20:00

Bewust tijd maken om jezelf als mens terug te verbinden met de natuur, met de schepping. Om met jouw zintuigen en je lichaam wonderlijke ervaringen op te doen. Al stappend in de natuur of cultuur op het spoor komen van iets Groters, van God, van Allah, van jouw Bron. Al stappend je verbinden met de ander, met de groep, samen dragen, samen doorvoelen, samen verwonderen, samen delen. Het verschil voelen tussen een pelgrim zijn of de toerist. In de stilte stappend om nieuwe inzichten  doorheen de natuur te ontvangen. Met als eindpunt jouw Bron. Voeten op de aarde, jouw Bron in jou laten vollopen.
De afgelopen stiltewandelingen waren een groot succes.
Wij willen jou daarom opnieuw uitnodigen voor een stiltewandeling waar we even stil staan bij de tijd van het jaar.

De Camino stappen
Verbindend met de ander
Op weg naar jouw bron

We stappen op de Via Brabantica, de Vlaamse Jacobsweg die vanuit Nederland in Kalmthout de Antwerpse Kempen binnenkomt. We vertrekken in Kapellen aan de St.-Jakobuskerk. Tussen Kapellen en Antwerpen wandel je door het prachtige natuurgebied De Oude Landen.

In Antwerpen heb je het Sint Julianusgasthuis. Vandaag is die zeven eeuwen oude pelgrimsherberg vooral een kunstgalerij, maar sinds enkele jaren kunnen pelgrims er opnieuw overnachten. Uiteraard brengen we een bezoek aan de St.-Jakobskerk, een kerk met een bijzonder rijk barok interieur (als ze open is…). Rubens ligt er begraven en zijn woonst, het Rubenshuis, ligt vlakbij. Natuurlijk kunnen we ook de O.L.Vrouwekathedraal bezoeken en zal je zeker ook genieten van de St.-Carolus-Borromeuskerk en de St.-Pauluskerk. Die kerk was ooit de thuiskerk van de Jeruzalempelgrims. Toen Jeruzalem moeilijk of niet bereikbaar werd, bouwden de Dominicanen er een meditatieve beeldentuin à la Jeruzalem. .

Open Hart zijn is
als pelgrim onderweg zijn
maar steeds verbonden!

We stappen niet alleen voor onszelf. De bijdrage van 10 euro die jij betaalt gaat integraal naar "Teia dos povos" (een netwerk van gemeenschappen); een project dat in het Zuiden van Bahia (Brazilië) startte met als doel : Ontwikkeling van ecologische land- en bosbouwsystemen met het oog op voedselzekerheid voor de lokale bevolking. Het project biedt zo aan de lokale gemeenschap(pen) de mogelijkheid om moestuintjes aan te leggen zodat zij zelf voor hun voedsel kunnen zorgen.

“Teia dos povos” krijgt steun van DISOP, een Belgische ngo, die opgericht werd op vraag van gewezen missiepater Jef Caekelbergh msc toen hij in 1965 in Brazilië startte met een lekenbeweging binnen de landbouwpastoraal.

 

 

Praktisch

 • Afspraak om 9.30 uur stipt aan de ingang van de Sint Jacobuskerk van Kapellen.
 • De afstand van de wandeling is 16 km, we stappen ongeveer 4 km per uur.
 • Je kan met de trein naar Kapellen komen en na de tocht vanuit Antwerpen weer naar huis.
 • Wie liever 8 km stapt, wordt tussen 12.30 en 13.30 uur ‘opgepikt’ aan het station ‘Noorderdokken’ nabij het district ‘Luchtbal’. Daar kan je meestappen met de andere stappers. Wie kiest voor de korte versie kiest,  geeft zijn naam per mail door aan camino@openhartbeweging.be.
 • We stappen niet dus alleen voor onszelf. De deelnameprijs van 10 euro per persoon gaat integraal naar de projecten van “Teia dos povos” (DISOP). Je bent ingeschreven door de overschrijving van 10 euro op de Open Hartrekening (BE93 7340 2416 8567) met de mededeling “camino Antwerpen”. Het inschrijvingsbedrag mag geen belet zijn om deel te nemen.
 • Zorg voor stevig schoeisel en waterdichte kledij. De wandeling gaat in alle weersomstandigheden door.
 • Zorg voor je picknick en voldoende drank die we samen nuttigen in de natuur.
 • Na de wandeling is er mogelijkheid om samen naar de viering te gaan in de kathedraal en nadien samen iets te gaan eten of drinken.

Nog vragen ?

Via coordinator@openhartbeweging.be of het contactformulier

Locatie:

 • Sint-Jacobuskerk
  Kerkstraat

  2950 KAPELLEN

Auteur: 
Paul