Open Hartbeweging

Sint-Jozefwandeling in Merksem

Datum: 
zaterdag, 16 oktober, 2021 - 09:30 t/m 12:00

Het is 150 jaar geleden dat de Heilige Jozef werd uitgeroepen tot beschermheilige van de kerk. Daarom schreef Paus Franciscus een Apostolische brief “Patris corde”: Met het hart van een vader. Wist je dat onze Paus zijn zorgen toevertrouwd aan de Heilige Jozef die in zijn slaapkamer staat? De Open Hartbeweging wil daarom de Heilige Jozef eens in het licht zetten met deze stiltewandeling. Je bent van harte welkom!

Heilige Jozef
Een voorspreker en een gids
Hart van een vader

We starten de wandeling aan de Sint-Jozefkerk in Merksem. De kerk is in kunsthistorisch opzicht niet uitzonderlijk waardevol; dat belet echter niet dat de glasramen van Marc De Groot (1910 – 1979), die de dwarsbeuk in het zuiden en het noorden afsluiten, wel bijzonder mooi zijn en een bezoekje waard. We starten onze wandeling aan het glasraam dat aan de Heilige Jozef is gewijd.

Heilige Jozef
Een vader in de schaduw
Teder en geliefd

We stappen vanuit de kerk die in Merksemheide staat door de akkers naar het Fort van Merksem. Het is een groene oase vlakbij het stedelijke gebied waar plaats is voor recreatie. In de ringgracht rond het fort wordt gevist, gewandeld en gefietst. Er zijn ook veel volkstuintjes waar de stedelingen hun groenten kweken. De trage wegen die we gebruiken zijn ideaal om even te verstillen…We hebben onderweg 3 inspiratiemomenten. Na de tocht is er mogelijkheid om vrijblijvend iets te delen over je ervaring. Voor mensen die minder mobiel zijn zal er via Whatsapp een alternatief aangeboden worden. We stappen niet alleen voor onszelf. De deelnameprijs gaat integraal naar het vluchtelingenhuis in Wilsele, een project van Dirk De Vis MSC.

Praktische informatie

 • Afspraak om 9.30 uur stipt aan de ingang van de Sint-Jozefkerk van Merksem (foto) adres: Het Meuleken, zonder nummer, op de hoek met de Bredabaan (N1)
 • De afstand van de wandeling is 5 km, we stappen op een rustig tempo
 • De Sint-Jozefskerk is heel gemakkelijk te bereiken met het openbvaar vervoer. Je neemt tram 3 en kan o.a. opstappen aan volgende haltes :
  • P+R Melsele : Vertrekpunt van tram 3 : niet ver van afrit Kruibeke op de E17 : richting Beveren volgen en je komt automatisch aan de tramhalte;
  • P+R Linkeroever;
  • Astrid : Halte onder het Koningin Astridplein, vlakbij het Centraal Station.

Afstappen doe je aan halte Ringlaan aan het kruispunt aan de kerk.

 • We stappen niet dus alleen voor onszelf. De deelnameprijs van 10 euro per persoon gaat integraal naar het vluchtelingenhuis in Wilsele, een project van Dirk De Vis MSC. Je bent ingeschreven door de overschrijving van 10 euro op de Open Hartrekening (BE93 7340 2416 8567) met de mededeling “Sint-Jozef Merksem”. Het inschrijvingsbedrag mag geen belet zijn om deel te nemen.
 • Zorg voor stevig schoeisel en waterdichte kledij. De wandeling gaat in alle weersomstandigheden door.
 • Neem een drankje mee voor onderweg
 • Na de wandeling is er mogelijkheid om samen iets te gaan eten of drinken

Met veel vertrouwen
naar Sint-Jozef durven gaan
en hem hulp vragen
(Jules Chevalier)

Het Wonderwandeling-team
Jozef, Rit, Jeannine, Paul

Nog vragen ?

Via coordinator@openhartbeweging.be of het contactformulier

Locatie: Adres: Het Meuleken, zonder nummer, op de hoek met de Bredabaan (N1)
              Postcode : 2170
              Gemeente : Merksem

Auteur: 
Paul